English Suomi

Parhaimmillaan teoksessa on kaikki. Yhdessä hetkessä koko elämä. Niin uskoo säveltäjä Sauli Zinovjev (1988).

Zinovjev on noussut nopeasti yhdeksi kiinnostavista ja Suomessa ikäpolvensa eniten soitetuimmista säveltäjänimistä. Hänen läpimurtoteoksensa Gryf tuli kolmanneksi vuoden 2014 Uuno Klami -kilpailussa ja hänen musiikkiaan ovat esittäneet muun muassa Suomen ja Ruotsin Radion Sinfoniaorkesterit, Lahden ja Oulun kaupunginorkesterit sekä Kymi Sinfonietta.

Zinovjev säveltää musiikkia, joka välittää suuria tunnetiloja. Sellainen musiikki teki hänestä myös säveltäjän.

Vielä 16-vuotiaana Zinovjev soitti rokkibändissä. Treenasi kitaraa ja skeittasi. Sitten hän näki netistä pätkän György Cziffrasta soittamassa Lisztiä.
”Kuin seinältä olisi revitty tapetti pois ja sen takaa olisi paljastunut ikkuna, josta näkee avaran maiseman. Virtuoosimaisuus ja hurma tekivät minuun fanaattisen vaikutuksen. Ja se miten yhteen hetkeen saa puristettua niin suuren taidemäärän, elämän koko kirjon.”
Zinovjev lopetti bänditouhut siihen paikkaan ja alkoi harjoitella pianonsoittoa aamusta iltaan. Hän ei ajatellut, etteikö voisi joskus olla suuri, etteikö voisi säveltää sinfoniaa. Hän vain meni ja teki.
Hän haki Sibelius Akatemiaan opiskelemaan säveltämistä – ja pääsi sisään.

Läpimurtoteos Gryf syntyi vaihdossa Karlsruhessa. Hän istui iltaisin koulun flyygeliluokassa, käveli kahdeksikkoa ja improvisoi soittimella.
Zinovjev lähetti Gryfin kansainväliseen Uuno Klami -kilpailuun, johon tuli 265 muuta orkesteriteosten partituuria. Zinovjev oli kilpailun finalisteista nuorin.

Viimeistään RSO:n tilaama orkesteriteos Batteria (2016) vakiinnutti Zinovjevin paikan klassisen musiikin tähtitaivaalla. Batteriassa kuuluu Zinovjeville tyypillinen tyylien yhdistely ja se, että hän säveltää näköaistin kautta.

”Voisin säveltää kuurona, mutta en sokeana.”

Tänä syksynä Zinovjevilta valmistui Oulu Sinfonian tilaama viulukonsertto Pekka Kuusistolle ja parhaillaan hän säveltää sellokonserttoa.
Zinovjevin teokset ovat jatkumoa suurten säveltäjien töille. Hän haluaa klassisen musiikin kautta tuoda maailmanjärjestyksensä ymmärrettävään muotoon. Välittää sen – koko elämän – muille.

A-K.H. / Gut Studio

Ladattava biografia

Suomeksi .RTF
Suomeksi .PDF

English in .RTF
English in .PDF