Collected reviews in various languages.

3.2.2017 Demokraatti: Matti Saurama

Zinovjevin Batteria (kantaesitys) sopi erinomaisesti festivaalin avausteokseksi. Sen ohimenevä fanfaarinomainen alku kuulutti kaikille, miten täältä tullaan, Suomi!
Teos täyttää lahjakkuuden merkit. Linjakkaana soljuva liike läpileikkaa tasojen risteytymiä, elävyys ja vaihtelu korostavat keinovarojen rikasta hallintakykyä. Batteria on rohkean persoonallisesti piirretty käyntikortti, jolla ratsastaa kauaskin eteenpäin.

2.2.2017 HBL: Wilhelm Kvist

Zinovjev använder orkestern övertygande i Batteria (titeln syftar på både ackumulator och trumset), med melodiskt välklingande och välinstrumenterad musik som följd. Orientaliska färger blandas med ordentlig uttryckskraft. Tempot varierar, men en ofta återkommande puls ger stycket stadga. Intrycket är föredömligt sammanhängande och njutbart.

15.4.2016 ESS: Jari Pitkänen

“Lahtelaissyntyisen nuoren säveltäjän Sauli Zinovjevin teos Gryf (2013) on herkän kaunis sävellys.
Zinovjev kirjoittaa orkesterille selkeän taitavasti. Hän ei hae mitään erikoisuuksia, vaan tukeutuu perinteisiin vankasti. Gryf sisältää paljon onnistuneita värejä, esimerkiksi usein sama ääni vaihtelee eri soitinryhmillä maukkaasti. Myös tehokas jännite säilyi teoksessa koko ajan. Niille antavat elinvoimaa dramaattiset soitinyhdistelmät. Tuli mieleen jonkinlaista hengenheimolaisuutta Ligetin kanssa. Zinovjev on eittämättä lahjakas nuori säveltäjä, josta kuulemme vielä varmasti paljon.”

5.11.2015 Aamulehti: Kirsti Holmberg

“…Esitykset olivat täysipainoisia ja niissä kuului uuden sukupolven suhde musiikkiin: lupa ja rohkeus rikkoa rajoja.
Sama asenne leimasi Sauli Zinovjevin (s. 1988) maailman kantaesityksenä kuultua teosta Charged. Hiljaisuudesta käynnistynyt teos rakentui tyylikkäästi käyttäen motiivien ja rytmien toistoa, vahvoja repliikkejä, kaikuvaikutelmia ja tuhteja kudoksia.”

5.9.2015, Hufvudstadsbladet: Wilhelm Kvist

“I Sauli Zinovjevs pianokvartett Chasse-Neige finns något narrativt vackert, melankoliskt och sorgstämt, som intressant nog illustreras med ett piano som torde ha varit dämpat eller annars preparerat.”

5.5.2015, Rondo: Auli Särkiö

“Zinovjev kertoi pitävänsä Sibeliuksen musiikissa erityisesti orkesteriteosten tunneilmaisusta ja orgaanisesta linjasta. Music for Sextet “Shattered land” (oboe, fagotti, käyrätorvi, viulu, alttoviulu ja lyömäsoittimet) peilasi juuri näitä piirteitä. Zinovjev on pohjimmiltaan romantikko: nyt hän pääsi näyttämään sielukkuutensa herkästi kaartuvissa linjoissa ja jännitteissä tavoitellen taitavasti orkestraalisia mittasuhteita esimerkiksi perkussioiden ja Sibeliuksen sinfonioita heijastelevien jousimutinoiden ja puhallinrepliikkien avulla. Sibeliaanisen sävelvuon hän pyrki palmikoimaan yhteen lisänimessä kuvatun pirstaloituneisuuden kanssa.”

12/2014, Rondo: Kimmo Korhonen

“Sauli Zinovjev from Finland, proved himself, through his piece Gryf, to be a brilliant talent. His slow-paced composition consisted of both beautiful timbral landscapes and persistent melodies.”

“Sauli Zinovjev osoittautui teoksellaan Gryf loistavaksi lahjakkuudeksi, jonka hidasliikkeisessä kappaleessa oli sekä kauniita sointipintoja että sitkeästi venyvää melodiikkaa.”

26.11.2014, Valkealan Sanomat: Auli ja Seppo Kousa

“Säveltäjä Olli Virtaperko totesi radiolähetyksessä, että Sauli Zinovjev on säveltäjänä erittäin lupaava musiikillinen ajattelija, ja persoonana välitön ja valloittava. Näillä ja huumaavalla musiikilla hän soitti sydämiin. Sauli itse näkee kilpailun mahdollisuutena ihmisten kuulla uutta musiikkia. Hän ei halunnut nuoruuden vaikuttavan tulokseen.

Sauli Zinovjevin kappale Gryf on teknisesti vaativin sikäli, että musiikin kaari syntyy soitosta sinänsä, ei eri osien kokonaisuudesta. Kappale sai kehuja erityisesti sen levollisesta varmuudesta ja rakenteellisesta eheydestä. Sauli totesi itsekin uskaltaneensa viipyillä. Moni nuori haluaa todistaa taitojaan, mutta Sauli luotti ajatukseen. Näin musiikilla on tilaa hengittää, enemmän kuun valoa kuin auringon.

Ainoa moite, jonka kuulin, oli fraasien sitominen sävelsolmuilla eli, jos oikein ymmärsin, sävelkulkujen sitominen teknisesti soimaan jäävillä nuoteilla. Juuri se kuitenkin tekee kappaleesta niin loogisen, yhtenäisen, intensiivisen ja rentouttavan kudoksen, että se tuo mieleen meren, avaruuden ja ikuisuuden. Räjähdyksissä on voimaa, mutta väkevyys on enemmän herkkyydessä ja syvällisyydessä. Ajatus lähtee musiikin sisältä ja suuntaa luontoon, kun kaikilla muilla ihminen hallitsee. Vaikka asiantuntija osaa jotakin ennakoida, tavalliselle kuulijalle tuntu ennen kuulemattomuudesta säilyy, mikä vaatii paljon, mutta antaa myös uutta joka kerta.”

 

24.11.2014, Badische Zeitung: Alexander Dick

“Sauli Zinovjev schreibt in seinem Klavierquartett “Chasse-Neige” eine spätromantische Musik par excellence. Wie der Wolfgang-Rihm-Schüler klangliche Interferenzen aus ähnlichen Bewegungen in unterschiedlich schnellen Figuren schafft, wie er mit scheinbar traditionellen Harmonien Tonalität suggeriert, die im klassischen Sinn keine ist, das macht Lust auf mehr.”

 

17.11.2014, Helsingin Sanomat: Han­nu-Ila­ri Lam­pi­la

“Sauli Zinovjev, whose Gryf expressed an atmosphere distinctly northern with a musical landscape melancholically dark and tranquil.”

“Oma poh­joi­nen maail­man­sa on suo­ma­lai­sen, kol­man­nek­si tul­leen Sauli Zinovjevin Gryf-teok­ses­sa: me­lan­ko­li­sen tum­ma ja rau­hal­li­nen sä­vel­mai­se­ma.”

 

16.11.2014, Kouvolan Sanomat: Reijo Paavola

“The strength of Sauli Zinovjev’s piece, Gryf, was the mystical contrasts. The slowly flowing, almost still, melodic movement created an appealing tension. At the end the sometimes robust, structurally harmonious piece returned to its starting point, quietly fading into its eternity.”

“Sauli Zinovjevin Gryf-teoksen vahvuudeksi nousi mystinen sävykkyys. Hitaana virtaava melodinen liike lähes pysähtyneessä tilassa loi puhuttelevaa jännitettä. Robustiin sävyyn välillä noussut, rakenteellisesti ehyt teos palasi lopussa lähtöruutuun hiljaisuuteen häipyvässä ikuisuudessaan.”

 

16.11.2014, Hufvudstadsbladet: Wilhelm Kvist

“Sauli Zinovjevs hela Ästhetik präglas av en härlig idealism där han betonar det sköna i kompositionen. Gryf var fyllt av vackra klanger. Kanske lät hela stycket som ett enda adagio eller en grave-sats, en långsam inledning som aldrig fick någon fortsättning.”

 

14.11.2014, hienostelua.blogspot.fi: Janne Koskinen

“Finaalin kuopus ja kolmanneksi tullut Sauli Zinovjev oli saanut teoksestaan Gryf aikaan voimakkaan kokonaisuuden, kuten teoksen kymrinkielinen nimi lupaakin. Zinovjevin sävellys oli finaalista ainoa, jossa en heti alkanut miettiä, ketä 1900-luvun säveltäjää tässä nyt mukaillaan. Omaa sanottavaa siis oli – 2000-luvun sinfonietta-tyyliä? Teemat soivat kauniisti, huipennukset vaikuttivat motivoiduilta ja soinnissa oli jatkuvasti yhteys johonkin synnynnäiseen tajuun sävelten luonnollisesta logiikasta. Zinovjevilla on kyky kirjoittaa musiikkiinsa tarttumapintoja. Hänen uraansa tulee olemaan kiinnostava seurata.”

 

13.11.2013, Helsingin Sanomat: Jukka Isopuro

“Sauli Zinovjevin Elegietta on pysähtyneisyyden tuokiokuva.”